Storkapaitalet försöker att lura så många som möjligt att DNA testa sig för att tjäna pengar

 

I början av augusti 2020 såldes släktforskningsföretaget Ancestry.com till riskkapitalbolaget Blackstone. Prislappen? – 4,7 miljarder dollar. 

Ancestry.com, det Utah-baserade släktforskningsföretaget som fram till försäljningen i augusti ägts av Silver Lake, GIC, Spectrum Equity, Permira samt några mindre aktieägare, har nu fått kapitalförvaltaren Blackstone som största ägare. Det rapporterade tidningen Affärsvärlden om i början av augusti. 

Singapores förmögenhetsfond GIC kommer fortsatt att vara minoritetsägare i Ancestry.com.

För företagets abonnenter lär inte ägarbytet inte innebära några genomgripande förändringar. Ancestry.com börsnoterades 2009 och sedan 2012 har företaget till största delen ägts av private equity-bolaget Permira, som även det är ett riskkapitalbolag.

I dag erbjuder Ancestry.com både släktforsknings- och dna-tjänster och företaget har länge varit världens största kommersiella släktforskningsföretag.

I Sverige är företaget ett av tre stora aktörer på den kommersiella släktforskningsmarknaden, de övriga två är israelbaserade MyHeritage och sverigebaserade ArkivDigital.

-------
 

Experter kritiserar DNA-testernas etnicitetskartor

Alltfler svenskar låter DNA-testa sig för att undersöka sin släkts bakgrund och sin etniska härkomst.
Resultatet är bland annat en karta som påstås visa personens etnicitet.
Men kritikerna menar att DNA-kartorna ger en felaktig bild.

Ett DNA-test går till så att en person antingen topsar insidan av munnen eller spottar i ett provglas och skickar in till företag som MyHeritage eller Ancestry. Resultat som kommer efter några veckor visar bland annat en lista över tänkbara släktingar men man får även en karta som påstås visa personens etniska bakgrund.

Peter Sjölund som skrivit flera böcker om DNA-släktforskning är kritisk mot kartorna som presenteras.

”Stämmer många gånger inte alls”

– Företagen marknadsför detta stenhårt men det är många gånger det inte stämmer alls. En person kan få 26 procent brittiska öarna och tro att minst en morfar eller farfar kommer från Storbritannien, men när han eller hon låter testa sina föräldrar så kan det visa sig att ingen av dem har någon koppling till brittiska öarna. Så 26 procent kan lika gärna betyda noll procent.

Genetikprofessorn Mark E Thomas från University College London håller med. Han tycker att etnicitetkartan i testresultaten försöker framhålla en gammaldags och förlegad syn på etnicitet, härkomst och rastillhörighet

– I själva verket är vi väldigt blandade, säger han, det räcker att gå 1 000 år tillbaka i tiden för att vi européer ska hitta en gemensam anfader.

Baseras på referensgrupper

Etnicitetskartorna är baserade på företagens referensgrupper och deras släktträd. Vad kartan egentligen visar är hur mycket DNA en person delar med dessa referensgrupper. Om exempelvis 24 procent av ens DNA återfinns hos en referensgrupp i Norge. Då kan det påstås att man är 24 procent norsk.

Peter Sjölund, släktforskningsexpert

Peter Sjölund

Enligt Peter Sjölund har etnicitetskartorna tillkommit för att tillfredsställa en amerikansk målgrupp.

– I USA där man har dålig koll på sina rötter och är en befolkning som kommit från många olika håll, där vill folk ha en ”quick fix”, det vill säga en karta.

Inte fråga om vetenskap

Daphna Bossik som är Sverigechef på MyHeritage, ett av de företag som gör DNA-tester med etnicitetskartor, säger att man inte ska jämföra testerna med en noggrann vetenskap.

– Vi är noga med att poängtera på vår hemsida att det är fråga om en etnicitetsuppskattning.

Peter Sjölund anser att DNA-testerna är bra då människor söker sina släktingar eller vill få svar på en familjegåta, men etnicitetskartan ger han inte mycket för.

– Det är blandningen på människor som är uppenbar när man tittar på DNA:t. Det är när man försöker visa något annat som det blir fel, framhåller han.