
Sverige förstör systematiskt landets ekonomi genom satsningar på ett antal stolleprojekt – alla med den gemensamma nämnaren att de ska motverka en påstådd katastrofal uppvärmning av planeten och utgöra en del av den ”gröna omställningen.”
Men ett av dessa projekt är så mycket stolligare än de andra. Jag tänker på
vad Stockholm Exergi håller på med – nämligen att fånga in koldioxid från
atmosfären och oskadliggöra den genom att lagra den i bergrum under havet. Jag
ska strax återkomma till alla dess tokiga premisser, varav några är ännu
tokigare än de som gäller för övriga ruineringsprojekt.
Samtliga klimatprojekt baseras på ett antal falska premisser:
-
Det pågår ingen
katastrofal uppvärmning.
Den globala temperaturökning som registrerats – drygt 1°C sedan 1800-talet – är en normal klimatförändring efter den cirka femhundra år långa period som den lilla istiden (LIA) utgjorde. Inga empiriska data stödjer hypotesen om en onormal variation. LIA kulminerade mellan cirka 1650 och 1715. Sedan dess har temperaturen ökat, men med ett par tillfälliga återgångar under 1800-talet. Dessa hade dock betydande negativa effekter och utlöste bland annat en omfattande emigration till USA. -
Klimatalarmisterna tillskriver temperaturökningen atmosfärens ökande halt av
CO₂, vilken nu har nått cirka 420 ppm.
Seriös forskning visar dock att CO₂ har en ytterst marginell betydelse för klimatförändringar. Se bland annat en studie av Princeton-forskaren professor Happer och professor Wijngaarden vid York University i Toronto. -
Den ökande
halten av CO₂ skulle orsakas av förbränning av fossila bränslen.
Detta påstående negligerar att den stora mängden kemiskt obunden CO₂ finns i haven. Vattnets förmåga att lösa CO₂ ökar vid fallande temperatur, och vice versa – CO₂ gasas ut när vattnets temperatur stiger. Det innebär att under den långa lilla istiden (LIA) band haven stora mängder CO₂, vilket starkt bidrog till sämre skördar – utöver att ett kallare klimat ger kortare växtsäsonger. -
Enligt Henrys
lag (formulerad av den brittiske fysikern William Henry på 1800-talet)
utjämnas gastrycket mellan hav och atmosfär när obalans uppstår.
Om atmosfären tillförs mer CO₂, exempelvis genom förbränning, kommer en del av överskottet att absorberas av havet tills trycket utjä
Det fundamentala – som klimatalarmisterna helt undviker
Låt oss börja med den grundläggande frågan: Vad är det som gör Jorden beboelig – till skillnad från alla andra planeter?
Flera faktorer särpräglar Jorden:
- Jorden befinner sig på lagom avstånd från solen för att varken brännas upp eller förvandlas till is. Jämför med Venus, där en tjock atmosfär skapar olidlig hetta, eller Mars, vars tunna atmosfär gör planeten isande kall.
- På Mars uppstår dessutom starka stormar eftersom den tunna atmosfären orsakar stora tryckskillnader, vilka driver upp vindhastigheten. (Detta illustreras i filmen The Martian med Matt Damon som protagonist.)
-
Mer än 70 % av
Jordens yta är täckt av hav.
Detta innebär att Jorden har en gigantisk termostat, vilket gör att den genomsnittliga temperaturen inte kan bli mycket högre än 30°C. -
Även om
CO₂-halten är låg ur ett geologiskt perspektiv är den livsnödvändig.
Växterna tar upp CO₂ genom fotosyntesen, vilket förser oss med det syre vi behöver och den mat vi äter. -
Växternas upptag
av CO₂ påverkar även vädersystemet.
När halten av CO₂ i luften är låg måste växterna öppna sina klyvöppningar mer, vilket leder till ökad avdunstning och därmed risk för uttorkning. En högre CO₂-halt minskar avdunstningen och ökar skördarna, vilket i sin tur leder till mindre livsmedelsbrist och minskande öknar. - Växterna använder endast kolatomen (C) från CO₂ och släpper ut syre (O₂), vilket vi behöver för att andas och leva.
Summering
- CO₂ är livets gas – helt nödvändig för vår existens och inget hot. Ju mer CO₂, desto bättre!
- Atmosfären är inget slutet system, utan ett öppet som har löpande utbyte med omgivningen, särskilt haven.
- Gastrycket mellan CO₂ i havet och i atmosfären är i balans vid varje given temperatur.
- Om CO₂ fångas in av exempelvis Stockholm Exergi, återställs balansen genom att haven släpper ut motsvarande mängd med viss fördröjning.
Därför är Exergis 20-miljardersprojekt totalt meningslöst – eller, om man så vill, ett evighetsprojekt. På engelska kallas dessa projekt CCS (Carbon Capture Storage). Jag har dock valt att omdefiniera betydelsen av ”S” till Sisyfos.
Precis som Sisyfos i den grekiska mytologin dömdes att rulla upp en sten för ett berg, bara för att se den rulla ner igen, är CCS ett evighetsprojekt. Haven innehåller enorma mängder kemiskt obunden CO₂, vilket gör att varje försök att fånga in koldioxid ur atmosfären motsvarar att kasta pengarna i sjön.
Ett tydligare exempel på slöseri får man leta efter!
BILD: Målning av Tizian (1548–49). Museo del Prado i Madrid.
Rolf H Carlsson är en oberoende, konservativ intellektuell, snart 85 år, med lång yrkesbakgrund som organisationskliniker i forskningsinstitutet/konsultföretaget SIAR.